July 20, 2024

PODBJEL: Prirodni lijek koji lijeći bronhitis, zaustavlja kašalj i čisti pluća

podbjel

Protiv bronhitisa, laringitisa i astme, narodni liječnici preporučuju biljku podbjel (Tussilago farfara). Njena učinkovitost posebno dolazi do izražaja u liječenju upornog i kroničnog kašlja. Podbjel je blagotvoran za upaljenu sluznicu, jer sprječava njeno iritiranje.

Čaj od ove biljke pomaže i kod iskašljavanja, s obzirom na to da omekšava sluz u bronhijima, pa tako olakšava tegobe oboljelih od kroničnog bronhitisa, plućnog emfizema.

Preporuča se i osobama koje imaju takozvana “prašnjava pluća”, odnosno dišne organe obložene s puno prašine na specifičnim radnim mjestima. Kao čaj koristi se za ispiranje usta i grla, u vidu obloga, kao i za klistiranje. Zbog ljekovitih sastojaka primjenjuje se i kod pojačanog znojenja, pročišćavanja krvi, kao i izbacivanja suvišne tekućine.

List se upotrebljava i za liječenje kožnih bolesti, kao što su rane, uboji ili čirevi.

Primjena je jednostavna – list se opere, namaže mašću ili uljem i stavi na problematično mjesto kože. Svojim ljekovitim sastojcima podbel na ovaj način dovodi do brzog zacjeljivanja.

Ipak, s upotrebom podbjela, poznatog i kao kozja brada, ožujka i konjsko kopito, treba biti oprezan, jer određeni sastojci poput alkaloidi, posjeduju hepatotoksično (oštećuju jetru) i kancerogeno djelovanje. Čaj može koristiti bez bojazni, jer su ovi alkaloidi slabo topivi u vodi, ali u strogo određenim dozama. Pravilno konzumiranje je tri do četiri šalice dnevno i ne dulje od četiri tjedna!
Također, osobama koje imaju zdravstvenih problema s jetrom, djeci mlađoj od dvije godine, trudnicama i dojiljama, podbel se ne preporučuje.

O uporabi trebaju voditi računa i osobe koje koriste antihipertenzive, jer ova biljka može nepovoljno utjecati na djelovanje lijekova.

Za medicinske svrhe koristi se cvijet koji podsjeća na maslačak i listovi, au pojedinim situacijama i korijen.

Najviše ljekovitih tvari sadrže podacima, jer rastu na sunčanim mjestima. Nalik su konjskom kopitu, pa otuda i takvo ime za podbel. Na površinu zemlje, žuti cvjetovi počinju se pomaljaju u rano proljeće, čak i kada još ima snijega, dok se listovi pojavljuju mnogo kasnije. Ako je blaga zima podbel cvijeta još krajem siječnja, prenosi aura.ba.

Prilikom sakupljanja vodite računa da listovi budu veliki kao dlan, čisti i bez zemlje.

Prije sušenja ne treba se prati, već samo usitne i brzo osuše. Jer, samo dobro osušeni listovi i cvjetovi podbjela su ljekoviti i mogu duže da se čuvaju za spremanje čaja. Radi veće učinkovitosti biljka se koristi iu kombinacijama s bijelim sljezom, naprotiv, đumbirom, bokvicom i bršljanom.

NAPRAVITE ČAJ

Napitak – Bilo da se pravi samo od podbjela ili miješa s drugim ljekovitim biljkama, čaj se priprema tako što se jedna do dvije žličice prelije s 2 decilitra kipuće vode i ostavi poklopljeno da odstoji. Nakon deset minuta se procijedi i pije. Najbolje tri puta dnevno po jedna šalica, poslije jela, za sve navedene bolesti.

Inhalacija – Sa čajem od podbjela može i da se inhalira, samo što se pravi na drugačiji način. U ovom slučaju se puna jušna žlica pomiješanih cvjetova i listova biljke prelije sa litar vrele vode u odgovarajućoj posudi. Glavu zatim treba pokriti pamučnom tkaninom i udisati paru više puta tijekom dana.

Opadanje kose – Pomiješa se 20 grama korijena podbjela i 10 grama cvjetova nevena. Mješavina se prelije sa litar kipuće vode i ostavi da još vri 10 do 15 minuta. Zatim se sadržaj procijedi, pa toplim čajem dva puta tjedno istrlja cijela glava.

COMMENTS