September 23, 2023

PRIRODNI LIJEKOVI PROTIV PSORIJAZE: Donosimo vam TOP 5 najboljih lijekova i preparata protiv psorijaze

Psoriasis on the hands of an adult male

Psorijaza je hronično oboljenje koje se javlja kada organizam stimuliše proizvodnju novih ćelija kože

Kada je psorijaza prisutna, debele, crvene ili bijele fleke se javljaju po cijelom tijelu i mogu dovesti do težeg oštećenja kože.
Konačni lijek za psorijazu još uvijek nije otkriven, ali za razliku od jakih i agresivnih lijekova, postoje i prirodni tretmani za ublažavanje nelagodnosti i simptoma psorijaze.

Stefan C. Veiss, dermatolog medicinskog instituta na Floridi, navodi da je efikasnost bilo kojih lijekova u vezi psorijaze ne potpuno, ali dosta mogu ublažiti nelagodu i simptome psorijaze.

Ovo je top 5 kućnih lijekova koji pomažu protiv psorijaze:

1) Riblje ulje

Obogatite svoj svakodnevni ishranu s obrocima lososa i tune. Uglavnom sve masne ribe su preporučene za konzumaciju, jer su bogate omega-3 masnim kiselinama koje su jako korisne za borbu s upalama i nadražajima.

Osim psorijaze takođe ćete doprineti zdravlju vašeg srca i imunog sistema. Oprezno: ako uzimate ijlekove protiv zgrušavanja krvi, ne konzumirajte riblje ulje, može samo da izazove više krvarenje.

2) Masaža

Masaža je dobra za liječenje psorijaze, jer se ova bolest obično javlja kao posljedica stresnih situacija. Možete zatražiti profesionalnu masažu ili je uraditi u udobnosti sopstvenog doma. Maslinovo ulje tokom masaže nisu preporučljive, zbog iritacije.

3) Bez glutenska dijeta

Prema mnogim istraživanjima, psorijaza može lako biti posljedica celijakije. Imajući to na umu, gluten može izazvati samo veće iritacije i upale na koži. Gluten nije poželjan u svakom slučaju, tako da ako ga izbacite iz vaše ishrane je najbolja stvar koju možete učiniti za svoje tijelo.

Puni efekat bezglutenske ishrane nije dokazano, ali oni koji su to uradili, svjedoci su samo pozitivnih rezultata.

4) Kurkuma

U nekih pacijenata, kurkuma je uradila čuda za psorijazu. Ovaj nevjerovatan začin kombinuje se sa brojnim drugim sastojcima koji samo mogu poboljšati njen kvalitet. Cijela efikasnost kurkume nije dokazana, ali zbog svojih anti-upalni svojstva može jako dobro pomoći u borbi s psorijazom.

5) So mrtvog mora

So mrtvog mora može biti teško nabaviti, ali ona pokazuje nevjerovatne rezultate kada je rastopimo u slatkoj vodi tvrdi dr Stefan. Vrlo je korisna za naše zdravlje, i može pomoći u liječenju simptoma psorijaze.

Posebno je korisna kod svraba i crvenila, tipično za psorijazu. Pomješajte dvije supene kašike ove soli u napunjenu kadu tople vode, pustite da se rastopi, zatim se potopite u kadu na 15 minuta, piše web-tribune.com.

 

COMMENTS