July 20, 2024

RECEPT: Turšija na starinski način

tursija

Jednostavan recept da napravite turšiju na starinski način

Sastojci:

  • paprike, turšijare i babure, u količini koju sami odredite, krastavci, zeleni paradajz, drugo jesenje povrće po izboru, so, šaka-dvije višnjevog lista, vinsko sirće.

Priprema:

Količina povrća određuje se prema veličini suda (bureta), prema potrebama i vašim prohtjevima. Sve povrće mora da bude potpuno zdravo. Kad ga uberete ili kupite, ostavite nekoliko dana, razrijeđeno, na suhom mjestu da odstoji.

Sve povrće zatim dobro operite. Na dno suda složite jedan red, recimo paprika, pa zatim mješano povrće po volji, ako volite, dodajte celerov list i koji korijen očišćenog hrena, pa zatim papriku, i tako sve do vrha.

Kad složite povrće, prelijte najboljom, starinskom čorbom, koja se pravi na sljedeći način: u 3 litra vode prokuhajte oprani višnjev list (2 šake), pa dodajte litar i po čistog vinskog sirćeta, sve dobro promješajte i ovom čorbom prelijte povrće. Najbolje je ako bure ima nategu, a ako nema, ostavite preko krst od zdravog drveta i preko njega čist, veliki kamen.

Bure za ovakvu turšiju trebalo bi da ima slavinu, kroz koju treba nekoliko puta otočiti svu tečnost, pa ponovo vraćati na povrće; ukoliko nemate bure sa slavinom, upotrebite crijevo kojim ćete tečnost da izvlačite i da je ponovo vraćate u bure.

Ovo pretakanje vrši se da bi se izjednačio salinitet i kiselost u svim nivoima. Prije sipanja čorbe treba ubaciti u bure so i to priličnu količinu (na bure od 50 litara dolazi kilogram i po soli), prenosi zdravahrana.com.

COMMENTS