September 23, 2023

Sve o Limun dijeti koja topi kilograme

 

Limun dijeta čisti organizam od toksina nakupljenih tokom godina, vraća vitalnost i podiže razinu energije. Međutim, ljudsko tijelo posjeduje prirodne mehanizme putem kojih se rješava štetnih tvari, a glavni organ koji neprestano obavlja taj zadatak je jetra.

Strogi dijetalni režim namijenjen je prvenstveno pročišćavanju organizma te ga nije preporučljivo provoditi duže od nekoliko dana. Zbog minimalnog energetskog unosa (limun i javorov sirup) neminovno dolazi do brzog gubitka kilograma, zbog čega se program počeo primjenjivati kao dijeta za mršavljenje. Iako smanjenje tjelesne mase nastupa naglo, to je uglavnom posljedica eliminacije tekućine iz organizma, a ne gubitka masnog tkiva.

Limun dijeta je detoksikacijski program, kojeg je još 40-ih godina prošlog stoljeća osmislio Stanley Burroughs, pod nazivom “The Master Cleanser”, a današnja verzija objavljena je 1976. godine. Dijeta se zasniva na napitku od limuna s dodatkom javorovog sirupa i kajenskog bibera, odnosno čili papričice, koji se pije do 12 čaša dnevno, a sva druga hrana se izbjegava.

Limun, javorov sirup i čili papričica

Za vrijeme provođenja Limun dijete pije se isključivo napitak pripravljen od iscijeđenog soka limuna, javorovog sirupa, kajenskog bibera (čili papričica) i pročišćene vode. Javorov sirup osigurava energiju iz šećera, te pojedine vitamine i minerale, dok kajenski biber potiče razgradnju sluzi u tijelu. Osim napitka sa limunom, potiče se i pijenje biljnog laksativnog čaja, a u slučaju zasićenosti jednoličnim okusom, može se popiti i čaj od metvice.

U slučaju napada gladi, autor savjetuje da se odmah popije jedan napitak od limuna ili čaša vode, koji će ukloniti osjećaj gladi. Večer prije početka provođenja detoksikacijskog plana preporučuje se popiti jedan biljni laksativni čaj, a svako jutro nakon buđenja četvrt čaše vode sa dvije kašičice morske soli, što će izazvati pojačano pražnjenje crijeva. Tokom dana potrebno je popiti šest do 12 napitaka sa limunom, po mogućnosti svježe pripremljene. Kada se završava detoksikacijski ciklus i počne uvoditi kruta hrana, najbolje je započeti sa povrtnim juhama i manjim količinama svježeg voća i povrća, a zatim postepeno povećavati paletu i količinu namirnica.

Neuravnotežena prehrana opasna po zdravlje

Većina stručnjaka složit će se da ovakva neuravnotežena prehrana ne samo da nije prikladna u procesu mršavljenja, već je i potencijalno opasna po zdravlje. Što se duže provodi, povećava se rizik od štetnih posljedica. Uz ostalo, dugotrajni post može znatno smanjiti broj probiotičkih bakterija u probavnom sistemu, koje potpomažu probavu hrane. Prenagli gubitak kilograma često prati i gubitak na mišićnoj masi.

Usljed nedostatka proteina u prehrani, tijelo razgrađuje vlastito mišićno tkivo kako bi metaboličke funkcije mogle neometano teći. Gubitkom mišićne mase usporava se i bazalni metabolizam, što je upravo suprotno od onoga što se želi postići kvalitetnim mršavljenjem. Ujedno, poslije svakog gladovanja najčešće slijedi pretjerani unos hrane, što ponovo dovodi do vraćanja izgubljenih kilograma i nastavlja njegovati nezdrav odnos prema hrani. Provođenje limun dijete u obliku pročišćavanja organizma također ne posjeduje naučne temelje, s obzirom da nema dokaza kako ”čišćenje” od toksina na bilo koji način pospješuje zdravlje.

Jedna pripravak (doza) napitka sadrži:

  • 2,8 dl pročišćene, filtrirane obične vode,
  • 2 velike kašike svježe iscijeđenog soka limuna,
  • 2 velike kašike organskog javorovog sirupa,
  • 1/10 čajne kašičice čili papričice u prahu

Izvor: 24sata.hr

 

COMMENTS