July 20, 2024

Zeleni čaj – Napitak uz koji mršavite i spriječavate rak

 

Zeleni čaj dolazi iz Kine, gdje ga poznaju još od davnina. Narodna medicina vjerovala je da zeleni čaj liječi skoro sve bolesti, od glavobolje, zubobolje pa do psihičkih oboljenja. Danas je dokazano ljekovito djelovanje zelenog čaja pa ga preporučuju piti što više.

Šoljica zelenog čaja sadrži oko 50-100 mg kofeina i 300-400 mg polifenola, koji su zaslužni za antioksidativni učinak čaja. Zeleni čaj, osim što podstiče mršavljenje, utiče na detoksikacijske procese u tankom crijevu, jetri, plućima.

Pomaže u prevenciji karcinoma pluća i gastrointestinalnog trakta.

Većina nutricionista se slaže kako prednosti zelenog čaja ne bi trebalo umanjivati raznim drugim aromama ili šećerima. Ako čaj sadrži šećere, onda može sadržati više kalorija, što neće doprinijeti topljenju masnoća. Kao i bilo koja druga namirnica, zeleni čaj ima rok trajanja – što je svježiji veća je djelotvornost.

Tajna zelenog čaja

U zelenom čaju ima preko 300 sastojaka i upravo njihova kombinacija daje efikasne rezultate za zdravlje. Zeleni čaj je bogat polifenolima, posebno EGCG-om, koji je snažan antioksidans. Sadrži i kofein, koji stimuliše probavu. Količina kofeina je manja nego u kafi, što je dobro jer se čaj može piti više puta dnevno bez da se unese previše kofeina.

Između ostalog, čaj služi i za:

– jačanje srca i sistema krvnih sudova,

– smanjivanje lošeg (LDL) holesterola,

– ubrzavanje metabolizma,

– regulisanje nivoa šećera u krvi,

– djeluje dobro na ten, smanjuje prisutnost akni,

– davanje osjećaja sitosti bez suvišnih kalorija.

Zeleni čaj takođe usporava napredak raka, a može djelovati i preventivno.

Pojačava kognitivne sposobnosti i sposobnosti učenja pa se smatra “zaštitnikom mozga”.

 

COMMENTS